Translate

maanantai 13. elokuuta 2012

Chilejä risteyttämään!

Otin itseäni niskasta kiinni ja aloitin projektin, josta olin haaveillut jo hetken. Aloitin ensimmäisen risteytysprojektin chilien kanssa. Risteytettäviksi lajikkeiksi valkoituivat monimutkaisen "summanmutikassaperseedelläpuuhun"-valintametodin peurusteella Peruvian White Habanero ja Bolivian Rainbow. Emikasvina  BR. Täsaä jonkinlaiset tilannekuvaukset risteyttämisestä.

1. Etsitään Bolivian Rainbowsta kukka, joka on aukeamaisillaan. Nypitään terälehdet ja heteet pois, emiä vaurioittamatta.

2. Toistetaan vaihe nro 1. oman kömpelyyden seurauksena katkenneen emin aiheuttamasta epäonnistumisesta. Nyt kaikki sujuu, kuten pitääkin. Katso kuva.
Suurin osa terälehdistä ja kaikki heteet nypitty, emiä vahingoittamatta.

3. Nyt etsitään Peruvian White Habanerosta kukka, joka vaikuttaisi pitävän heteissään runsaasti siitepölyä. Nyppäistään kyseinen kukka varovasti irti, jotta siitepölyä karisee mahdollisimman vähän hukkaan.

Siinä se hedekasvin kukka sitten on. Huomioi huonokuntoinen viherpeukalo.

4. Nyt siirretään siitepölyä Peruvian White Habaneron heteistä Bolivian Rainbown emiin. Se tapahtuu pyörittämällä PWH:n kukkaa varovaisesti BR:n emin ympärillä niin, että heteistä siirtyy siitepölyä BR:n emiin. Toimenpiteen jälkeen emistä kärjessä näkyy siitepölyä. Suurenna (huonolaatuinen) kuva klikkaamalla.

5. Risteytykseen käytetty emikukka merkitään langanpätkällä ja haluttaessa suojataan harsopussilla. On tärkeää merkitä risteytys muistiin.

Merkintä itselleni: käytin oranssia ompelulankaa merkitsemiseen.

1 kommentti:

jule100 kirjoitti...

Itseänikin risteyttäminen kiinnosti hirveästi vielä vuodenvaihteessa tai kyllä kiinnostaa vieläkin. Jotenkin koko homma on vaan jäänyt. Ehkäpä tästä vielä, kun ensikaudelle on tarkoitus vähentää lajikkeita. :)